Tuesday, 5 December 2017

Tunggu

Bukan nak bising
Bukan juga nak melenting
Tapi terkadang memikir
Dalam hati selalu berdikir
Kita menunggu orang bagai nak rak
Tapi orang menunggu kita bagai bising teriak
Lalu senang ditinggalkan kita macam tu saja
Kita nak bising tak mampu, nak melenting tak juga.

Terkedon.

Sunday, 26 November 2017

Formula tangani STRESS

Ok hari ni aku nak berkongsi tentang bacaan yg pernah aku telaah. Tangani STRESS!

Related image

Sebagai muqadimah, Stress ni boleh dikatakan suatu hasil penciptaan pemikiran yang tak betul. Ianya juga boleh dikategorikan sebagai sakit emosi yang menunjukkan bahawa ada sesuatu yang perlu kita diubah. Tetapi bila kita perhatikan semua orang di sekeliling kita, mereka juga mengalami stress, kita cenderung untuk percaya bahawa untuk rasa stress sikit tu kononnya bagus, ianya semulajadi, ketara dan normal la pada zaman sekarang ni.

Tak betul tu!

Stress boleh mendatangkan kesan terhadap fizikal dan emosi kita. Ianya memberi kesan kepada kecekapan, memori, keupayaan membuat keputusan dan mengurangkan prestasi kita dari pelbagai aspek. Jadi, tak kisahlah macam mana stress level kita pun, ianya tetap membinasakan kita.

Nak ukur Stress level ni sebenarnya ada formula yg sangat simple...













STRESS = PRESSURE / RESILIENCE

Macam mana nak kira? Ok ini part aku nak kongsikan macam mana kita nak kira:

Pressure = Situasi (seperti sasaran, deadlines, peperiksaan, matlamat, masalah kesihatan, hubungan)
Resilience = Kekuatan dalaman kita (seperti kesucian, kedamaian, kuasa, kebahagiaan, kebahagiaan, kebijaksanaan, cinta)

So, dengan erti kata lain, Stress adalah sama dengan Pressure yang dibahagikan dengan Resilience.

Ok korang faham dan hadamkan dulu erti formula tu.

Tapi... soalnya sekarang ni macam mana nak tangani? Sebenarnya jawapannya ada pada formula tu sendiri.

Macam ni. bila kita tingkatkan lagi Resilience kita, Stress kita akan berkurangan. Kita akan emosi menjadi lebih stabil, sentiasa tenang dan happy. Tapi bila Resilience kita rendah, sekecil-kecil situasi pun boleh menjadikan kita stress yg teramat sangat.

Senang kan?

Tak kiralah dalam apa jua situasi pun, kita perlu mengambil langkah serious untuk meningkatkan tahap Resilience kita. Kerana apabila kita mampu mengawal sesuatu situasi, kita mampu hadapi apa jua situasi mendatang.

Related image

Sekian perkongsian. Harap berguna untuk semua.

Kalau datang lagi mood menulis aku ni, aku pasti akan kongsi.

#tanganistress #cikguwanshah #lensahidup

Saturday, 18 November 2017

golekkan dadu

golekkan dadu itu
bila terjadinya seperkara itu
kau marah
kau suka
kau kecewa
kau gembira

golekkan dadu itu
mintalah apa kau mahu
akan tapi kau harus tahu
dua tiga kau tunduk setuju
empat lima kau melutut keliru
begitu jugalah hari-hari kau

jadi

golekkan sahaja dadu itu
serahkan pada yang Satu
dan kau usahakanlah arah tujumu




ke boleh an

kebolehan
adalah sesuatu yang
kau sendiri punya rasa
kau sendiri mampu kata
kau sendiri mampu bina

jadi
jangan biarkan si jahanam menjahanamkan kebolehanmu
ah pedulilah! lalu kata dirimu
aku boleh!
yakinlah dengan kebolehan sendiri

dibenci dibenci

jangan kau kisah
kalau ada yang membenci
kalau ada yang mengeji
kalau ada yang mencaci
kerna itu hak mereka

jadi

kau harap agar mereka tak kisah
kalau kau membenci
kalau kau mengeji
kalau kau mencaci
kerna itu hak kau

what goes around, comes around

Thursday, 5 October 2017

betulkan

kita dok sibuk betulkan orang,
tapi ralit betulkan diri sendiri.
apa cerita?
lepuk sikit dahi tu.

Tuesday, 3 October 2017

redha

aku pernah suarakan
yang kau boleh minta apa yang kau inginkan
tapi tak semua yang kau boleh dapat
hadapilah dengan penuh rasa redha

redha

Sunday, 1 October 2017

hotel bangi-putrajaya





golekkan dadu

golekkan dadu itu
bila terjadinya seperkara itu
kau marah
kau suka
kau kecewa
kau gembira

golekkan dadu itu
mintalah apa kau mahu
akan tapi kau harus tahu
dua tiga kau tunduk setuju
empat lima kau melutut keliru
begitu jugalah hari-hari kau

jadi

golekkan sahaja dadu itu
serahkan pada yang Satu
dan kau usahakanlah arah tujumu

#golekkandaduitu #wanshahpunyabelog #cikguwanshah


tulisan pulang kerja

lampu merah
yang kau anggap
punca penghalang menang
buat langkah kau terhenti
hati senyap
tak mampu bercakap
lantas langkah suaramu
dipanjangkan selari sesama
marah
herdik
keji
caci
bernafsu bila bertutur kata
aku faham

namun
kau harus tahu
dan kau harus faham
tiap langkahan
harus ada rehat dan rawat
walau penat kaki kayuh berjalan
ianya harus juga bernafas rehat lega
dan setibanya kau sampai dipenghujung jalan
terdengarlah suara hati berkata menyahut
"alhamdulillah.. akhirnya sampai juga"

tulisan pulang kerja

#tulisanpulangkerja #wanshahpunyabelog #cikguwanshah


the moment

moment will always come and go
but magical moment are always comes once in a blue moon

seize it
capture it
feel it
learn from it

#MenaraTMONE #cikguwanshah #wanshahpunyebelog #bukanITclowntuOK


kongsi. ajari. tunjuklah.

dalam hidup yang satu ini
memang susah untuk kau belajar
sedangkan hati yang harus bersama jiwa nurani
terkadang tak sewarna dan tak sejajar

dalam hidup yang satu ini
kadang yang senang itulah yang susah
walau terlinga yang dua terbisik "lupakan semua ini"
berbalah hebat dengan jiwa tak terpatah

begitulah hidup
yang slalu kau dengar
"bukan senang untuk senang, bukan susah untuk susah." ilmu memang boleh dicari
akan tapi ilmu kau tela'ah
jika kau simpan bersama kesenangan lampau
pasti pudar dihina keji

kongsilah
ajarlah
tunjuklah
moga bermanfaat bersama
untuk kau bawa ke sana

#butterfly #motivationalprogram #spancomalaysia #cikguwanshah #wanshahpunyebelog

Kejarlah

melihat kau sergam indah dari bawah
makin membuak-buak untuk ku kepuncak
melihat kau dikagumi pari-pari bumi
makin meninggi semangat ingin dipuji disanjung tinggi

akan tapi
bila tiba dipuncak
mata hati aku terbuka
bukan dipuncak yang patut ku kejar
bukan pujian dan sanjungan yang patut ku kejar
tapi indahnya langit semesta alam
hiasan tanah keras dibawah langit yang dijunjung

itulah yang patut dikejar aku
kau 
dia
semua

kejarlah.

#kejarlah #menarakl #wanshahpunyebelog #cikguwanshah


mercu kebanggaan

sergam indah
mencakar tinggi
ditenung bangga
hasil bakti si tuan doktor
legasi dipacak dipusat jiwa bangsa
terima kasih Tun M
bangga aku dengan mercu tinggi ini

#merdeka #tunm #menarakl


Hari Selamanya

Semalam,

hari ini,

esok,

selamanya.

Hidupkanlah,

serikanlah,

terangilah,

jalan hidup aku.


Sang Mentari

cerahlah
sinarilah
marilah

aku perlu kau
mencerahkan
menyinarikan
kemarilah

sang matahari


Monday, 11 September 2017

berbuah dua kali

sembang-sembang lunch dengan roslee, sazali dan ikhwan.

sazali: aihh lambat roti kau ni roslee

ikhwan: takda la kot

roslee: padahal tukang masak sorang je tu. dia la tukang goreng, dia la tukang tebar

* kejap lagi dia buat la kot.

selang beberapa minit ...

... roti pisang sampai.

* haaa sampai dah!

sazali: tadi dah siap dah. la ni baru berbuah dua kali

roslee: lawak la tu?

ikhwan: tinggi falsafah kau ni

pakat semua gelak sakan! hahahahaha bergegar la meja ni bila kitorang gelak. hahahaha!!!

Friday, 25 August 2017

jangan kau risau

tlah kau merasakan ketakutan
menjalar di dalam fikiranmu
dan ada arus hadir
pukulannya yang kuat
ingin menelan kau
dan disitu kau tahu
kau tak mampu bergerak tindak
kau hilang kawalan tatkala yang hilang itu
tidak pulang
justru lutut dipacak ke tanah
dahi kau ciumkan lantai mahal
lantas kau seru-seru nama maha-agung
jangan kau risau
jangan pernah risau
kerna diatas sana
ada yang maha-satu
maha-segalanya
ada untuk kau




Thursday, 24 August 2017

komplikasi syukur

memang senang
tapi susah yang teramat
untuk kau himpun kembali
semua kolaj-kolaj lalu

memang senang
tapi susah teramat
bila kau cuba 'move on'
semua terimbas kala kau menung

memang susah
tapi senang teramat
bila kau fikir elok-elok
semuanya lalu dan singgah

aku bersyukur.


Monday, 21 August 2017

Hora horey! .. noob!


hora horey!
ilmu ni.
baru tau macam mana nak letak gambar utk album lagu.
noob!

Friday, 18 August 2017

Nistaan

tanah yang kau pijak tak sama sepertinya dulu,
dahulunya jiwanya lembut, juga mudah dikaut
kini keras sekeras, tak bisa termakan dek kautan tangan
janganlah kau nistaan dunia kian mati ini
kerna di hati kau pasti juga mati dek nistaan itu.

inilah dunia dusta penuh nistaan yang mematikan hati.


Monday, 14 August 2017

Inside Out

Qaireen: papa!

* yer sayang.

Qaireen: inside out ada dalam otak kakak.

* ye ke?

Qaireen: iyer lah.

Ok inilah masa nak test tuan puteri ni.

* kalau kakak happy?

Qaireen: Joy!

* kalau kakak sedih, menangis kena marah dengan papa & mommy?

Qaireen: Sadness~

* kalau kakak takut?

Qaireen: FEAR!

* kalau papa dengan mommy marah kakak tapi kakak marah papa dengan mommy balik?

Qaireen: Anger! Ggggrr!

Ok kita test lagi. Macam pandai sangat ni.

* kalau kakak nyanyi-nyanyi sebab kenyang makan?

Qaireen: Alif dan Sofia!

*blur kejap*

* siapa pulak Alif dan sofia? bila pulak inside out ada Alif dan sofia?

Qaireen: bukan la papa! macam nii (dia nanyi lagu)

Ni la Alif dan Sofia. Hahahaha. Papa terkono!

Sunday, 6 August 2017

Tuesday, 1 August 2017

Nice. Be nice. Nice.

Macam mana kau nak dapat nice sedangkan,
.. bersedekah pun berkira,
.. solat dilewat-lewatkan,
.. lupa anak-anak yatim,
.. tak mendoakan kesejahteraan ibu bapa,
.. macam-macam.

Kau nice dahulu dengan ..
.. mak ayah,
.. diri sendiri,
.. adik-beradik,
.. kawan-kawan,
.. sahabat handai,
.. orang tua yang nak sampai tapi kau duduk selesa kat kerusi tu,
.. orang bagi signal nak tukar lane,
.. macam-macam.

Tapi yang paling atas sekali dari list atas ni ..
.. Allah S.W.T.

Baru kau dapat nice yang kau cari-cari tu.

Kalendar tak dapat beri kau nice tu.

Pandai.

Saturday, 29 July 2017

Apa sa?

Apa sa?
Nurayysaaa

Apa sa?
Nurayysaaaaaaa

Apa sa?
SADAP U!

Marah betul kawan tu. Hahaha!

Punya karya

Aku tahu aku tak pandai,
kerna aku tahu,
apa yang aku tela'ah
tak termampu untuk aku faham semuanya.

Aku tak ingin semua,
kerna aku tahu,
apa yang aku ingin,
tak termampu untuk aku capai semuanya.

Aku tak punya semua,
kerna aku tahu,
apa yang aku punyai,
sudah pasti semua takkan aku miliki.

Kala kita mengejar si bulat api,
tenggelam dia dihujung sana,
lalu naiklah si sabit klangit dibelakang,
mencerahkan gelap dihadapanmu.

Usah kau kuatir,
usah kau gusar,
kita semua sama.
Mengapa?
kerna akhirnya,
apa yang aku ada, kau ada, semua ada,
KARYA

Hanya diri sendiri kau yang mampu menilai.
Yakinlah dengan kemampuan kau.

Sawang sesawang la awang

Sesawang!
Kemas! Kemas!
Lama tak update belog Cikgu!

Kau tunggu jer.

Wednesday, 28 June 2017

Jiwanya Lagu Raya

Lagu raya
Punya liriknya
Punya korusnya
Punya penyanyinya
yang bersuara lantang,
yang sedap dengar,
yang punya nama.

Sebaliknya
Tidak punya
pengalamannya
hatinya
jiwanya
Seperti mercun yang masuk angin.
Hangat seketika.
Kosong.
Punah harapan.
Bosan.

Dan kerna itu lagu raya 50an - 90an masih enak bila ditelan telinga dua sehingga kejiwa.

Jangan dikatakan lagu raya, hampir semua lagu macam tu. Sedih.

Salam Lebaran Aidilfitri 1438H. Maaf zahir dan batin.

Tuesday, 6 June 2017

Knowledge

Kata Oxford Dictionary.















Simpulan aku mudah saja, kukuhkan ilmu dari read more, listen more, write more, and talk more.

Insyaallah, ilmu akan bertambah dengan galaknya.

Selamat mencuba.

#cikguwanshah

Friday, 2 June 2017

Tribute to DocGila

Siapa DocGila yang aku ada sebut-sebut sejak minggu lalu? (aku ada sebut-sebut kat FB aku)

Kenalkan. Inilah Dr Azharudin Haji Akasah a.k.a DocGila. Beliau adalah seorang certified Psycologist lepasan Oxford University of England.

Aku kenal beliau melalui kursus TTT (Train-The-Trainer) yang dianjurkan oleh PSMB (Pembangunan Sumber Manusia Berhad) pada 22  - 26 Mei 2017 lalu.

Dengan pemakaian yang sangat simple.. berseluar jeans, t-shirt roundneck ala-ala beli kat bundle yang tak payah tuck-in pun, berserta snowcap beliau. Sangat-sangat sempoi beb!

Antara pengalaman paling tak boleh blah bila soalan yang ditanya dalam kelas sangatlah ringkas tapi dia ambil masa selama hampir 1 jam untuk jawab dan jelaskan jawapan beliau tu. Win! Lengkap weh!

Beliau telah banyak berkongsi pengalaman berharga, tips-tips menjadi seorang 'pendidik' cemerlang, dan tak lupa juga mencurahkan ilmu yg sangat-sangat susah untuk dicari orang. Secara jujurnya, pendidik macam ni la yang aku cari-cari selama ni. Teramatlah sempoi, telus, dan komited dengan title beliau sebagai seorang 'pendidik'.

Doc, terima kasih atas tunjuk ajar sepanjang tempoh 5 hari lalu. Insyaallah, offer Doc tu kami akan kejar nanti. Doc tunggu je. Macam Doc ada kata baru-baru ni dalam Whatsapp group kita, 'rugilah anak murid bilamana bla bla bla pot pet pot pet' .. hehe jgn marah aaa Doc.

Moga Allah lanjutkan usia Doc untuk terus mencurahkan ilmu Doc tu pada generasi-generasi akan datang.

#DocGila #TrainerSempoi #PSMB


Dari kiri berdiri: DocGila, Fairoz, Keen29, Irwan (nama sama daaa dgn aku), Till, Roey, Syafiq, Amirul, En Basri sempoi, Bang Mat.
Duduk dari kiri: Kak Ida, Fatin, Nad, akuuuuuuu.

Tuesday, 16 May 2017

Apakah ada disudut sana

Kamu kamu kamu dan segala kamu
Aku menganggap
Mengira, makan, ketawa, semasam
Bersama

Kadang terjenak seketika
Aku fikirkan
Adakah kamu kamu kamu dan segala kamu
Sama seperti apa yang aku menganggap

Apakah ada disudut sana

Selamat Hari Guru 2017

Friday, 5 May 2017

Biruan LangitMu

Cantik.
Subhanallah.
Biruan langitMu ya Allah.

Mari aku rentasi,
membawa si dia dan si kecil,
untuk aku bawa kesana,
menikmati,
memuji,
menghayati,
indahnya ciptaanMu.

Langkawi kami datang!
Eh!

Trip family ke Langkawi Isnin depan. Yeah!


Langit biruan dari pandangan opis aku. No filter.